Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

divendres, de maig 06, 2005

Treballen per fer un nou partit a Formentera

Des que el PSOE va anunciar que es presentaria en solitari , el panorama polític de Formentera no ha deixat de posar-se interessant. I no necessàriament per la polèmica sobre les obres presumptament il·legals de l'alcalde, que també. Segons ens expliquen, pràcticament després que els independents abandonassin la COP, varen començar a produir-se reunions i treballs encaminats a la consolidació de l'espai polític que representaven.
Aquest espai, que alguns han anomenat el de l'insularisme progressista i d'altres senzillament l'esquerra del PSOE, es podria acabar articulant a través d'un partit local de nova creació. El partit el controlaria bàsicament el mateix sector que va inspirar la COP el 1999, i es preveu que podria ser un competidor seriós per al partit del diputat Mateos. També es diu que hi podrien participar els militants que ERC té a l'illa, la qual cosa comportaria amb tota probabilitat renunciar a presentar una candidatura en nom d'aquest partit.

49 Comments:

Anonymous Anònim said...

Endavant!!! Crec que Mateos va cometre una gran errada amb el seu anunci de presentació del PSOE en solitari al 2007 i encara està a temps de rectificar. No obstant això,crec que el que seria interessant seria la unió de tota l'esquerra per tal de poder recuperar el poder al govern municipal i el diputat.

6/5/05 10:23 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Ànim i endavant¡ Mateos, ets un boques. Això crearà il·lusió entre la gent que no sap cap on girar-se.

6/5/05 10:40 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Esper que aquesta notícia compti amb el vistiplau dels promotors del partit, per què si no, mal assumpte.
Ja em va bé que naixi un partit formenterer nou.
Per què parlau només dels militants d'ERC? I per què no comentau res dels d'EU, d'ENE, o d'altres?
Per la meua banda, millor que aquest partit competeixi amb el PSOE. En tot cas, que s'entenguin després d'eleccions.
Ah, and last but not least, esper que a cap altre partit se li ocurreixi voler controlar-lo! No ho dic per la gent que hi ha, sinó per les males intencions que poden tenir alguns.

6/5/05 11:15 a. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

Sense entrar a discutir quina és la nostra font, vols dir que hauríem de demanar sempre permís als afectats per publicar una informació?
Si ho féssim això no seria un "confidencial" sinó una pàgina de propaganda.

6/5/05 1:01 p. m.  
Anonymous Anònim said...

i menys de ENE

6/5/05 4:54 p. m.  
Anonymous Anònim said...

ENE, com ERC, almenys té una virtut: no és un partit d'obediència espanyola. Però si els eivissencs i formenterers prefereixen seguir votant partits que reben ordres de Génova o Ferraz allà ells. Així ens va.

6/5/05 6:06 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Em sembla una idea estupenda que totes les persones d'esquerres de Formentera s'uneixin en un nou partit. Estic segur que tots els votants d'ERC i Esquerra Unida, i algun despendajt d'ENE estarien encantats.Fins i tot m'atreveria a dir que les direccions de tots aquests partits ho veurien amb bons ulls.

6/5/05 7:31 p. m.  
Anonymous Anònim said...

A Eivissa necessitam un partit de s'estil d'Unió Mallorquina, que pogués treure es vots des que s'estimen aquesta illa però no són d'esquerres.

6/5/05 7:36 p. m.  
Anonymous Anònim said...

El que faria falta a Eivissa és que tant ERC com EU facin com ENE i se desmarquin d'una volta per totes d'aquest PSOE cada vegade més espanyolitzat i menys ecologista.

7/5/05 5:56 p. m.  
Anonymous Anònim said...

És curiós que hi hagi tanta preocupació perquè ERC hi pugui tenir una presència rellevant, sobretot si tenim en compte que en les tres darreres convocatòries electorals ha consolidat el seu vot a Formentera i ha aproximat a les seves posicions catalanistes i indendentistes un sector important dels progressistes "autòctons".

8/5/05 12:44 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Cannoi,
L'esquerra no és que necessiti especialment a ERC, el que passa és que actualment és un partit que està de moda i això fa que a Eivissa l'hagin votat algunes persones més que en altres eleccions.ja tornaran a tocar peus a terra i seguiran sent es quatre gats de sempre

8/5/05 5:45 p. m.  
Anonymous Anònim said...

El camp és conservador i els murcianos voten partits espanyols. Poca cosa poden fer els d'ERC davant d'aquest panorama.

9/5/05 8:11 a. m.  
Anonymous Anònim said...

És cert que els d'ERC no poden aspirar, de moment, a majories absolutes, però a mi em sembla que poden anar arreplegant gent, tant del camp que va obrint els ulls i no volen seguir amb el caciquisme com de gent més urbana descontenta amb el PSOE i que necessita una alternativa d'esquerres. No hi ha gaires opcions més.

9/5/05 9:37 a. m.  
Anonymous Anònim said...

I si ERC fes el que vol una part important del partit a nivell nacional i que seria com ja ha passat a València: Canviar "Catalunya" per "Illes"?. A València es diuen ERPV i aqui es podrien dir ER de les Illes, com en temps de la República.

9/5/05 9:51 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Crec que a Esquerra lo que es parla és suprimir sa "C" a nivell nacional, passant a dir-se només Esquerra Republicana. A posteriori cada federació hi posaria sigles regionals, municipals o comarcals, si ho creia convenient.
Seria una solució ben interessant.

9/5/05 1:48 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Jo pens que ERC a Eivissa i Formentera fins ara feia bastanta por. El que passa és que cada vegada més gent li va perdent la por i, tot i no compartir l'independentisme, si els voten perquè veuen que són un partit coherent i que es mantèn sempre amb allò que diu. Si ERC sap aprofitar això, la seriositat i la coherència, pot creixer a nivell illenc, captant aquell vot d'esquerres que en va fins dalt del PSOE.

9/5/05 2:35 p. m.  
Anonymous Anònim said...

I de n'Andreu Coll ningú en diu res? Ja fa força temps que no es sent a dir res d'ell. Ha desaparegut com en Buades.

9/5/05 2:36 p. m.  
Anonymous Anònim said...

si com és això?!

9/5/05 2:36 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Evidentment, Eivissa Confidencial no ha de demanar permís a ningú per publicar cap notícia, valtros sabreu el que feis; ara bé, el que jo sí que us puc assegurar, és que coses com aquesta no ajuden en res aquest nou partit, si és que us importa un futur de progrés per a Formentera. Si tant us fot i a valtros només us importa l'èxit del vostre mitjà, aleshores ja no dic res, només felicitats per haver aconseguit la filtració i haver tengut els nassos de publicar-la.

9/5/05 2:44 p. m.  
Anonymous Anònim said...

No sé per què fa mal que es digui això. Jo som de Formentera i, encara que no hi estic participant, ja sabia tot el que es diu en aquesta notícia, com crec que ho sap tothom. I crec que es bo que se'n vagi parlant. Per cert, em sembla molt bona idea i podeu comptar amb el meu vot.

9/5/05 4:57 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

Anònim (2:44 PM):

Els nostres lectors són persones que tenen interès en estar més informades del que estarien només llegint els diaris i la premsa dominant. Per tant, no ens perdonarien que silenciassim informacions del seu interès en base a la importància que a nivell personal poguessim donar a coses com un "futur de progrés per a Formentera".

En qualsevol cas, t'equivoques pensat que hem publicat algun tipus de secret. Si el relacionat amb aquest nou partit fos secret o el projecte corrés perill pel fet de ser conegut per més gent, supòs que fàcilment haurien pogut evitar que tenguéssim coneixement de la informació, donat que ningú d'Eivissa Confidencial era a les reunions de les que parlam, com et pots imaginar.

Ni tan sols en el cas que hi hagués hagut una filtració indesitjada, és obvi que no seria el nostre paper ni castigar el filtrador ni sostreure la informació als nostres lectors.

9/5/05 5:06 p. m.  
Anonymous Anònim said...

és, si més no curiós, que la notícia hagi provocat més debat que totes les altres notícies d'e-confidencial juntes.
déu ser que la idea d'un nou partit a Formentera fa mal a més d'un.
És veritat que tot això és un rumor molt ampli a les barres de bar a Formentera.

9/5/05 6:44 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Com que hi ha moltes opinions que confonen la situació política formenterera amb l'eivissenca i d'altres que pareixen anar una mica despistades o desinformades, m'agradaria aportar una sèrie d'idees bàsiques:

a. A Formentera és un secret públic que fa temps que s'està coent alguna cosa de to progressista més enllà del PSOE: fora del PSOE hi ha vida i és vida intel·ligent.

b. No es pot parlar clarament de vot del camp a Formentera, ja que la majoria de la població viu en hàbitat dispers i no hi ha una relació clara entre espai urbà/rural i vot progressista/conservador; en tot cas hauríem de parlar del vot tradicional de determinades àrees territorials (La Mola vs. es Cap, per exemple).

d. Els darrers anys hi ha hagut un procés de "desintegració" en el PSOE: els nous militants solen ser forasters de vocació, ja que fa prou temps que viuen a l'illa com per haver-ne pres part de la seva realitat social i cultural, cosa que no han fet ni mostren intenció de fer.

e. El nou escenari sociopolític, amb els independents del GIF absorbits pel PP i el PSOE escorat cap al neoprogressisme de "talante" neoespanyolista, exigeix la presència d'un partit que combini insularisme, catalanisme i progressisme per complir amb la demanda i les necessitats polítiques de bona part de la societat formentera.

I una salutació republicana, ara que els borbonets són a punt de desembarcar a les colònies orientals.

9/5/05 7:08 p. m.  
Anonymous Anònim said...

a l'anterior:
si el nou projecte d'Estatut diu que Catalunya es una nació quina es la nostra relació amb una hipotética republica;
regió? domini d'ultramar
departament?
arrondissement?
cantó?
comuna?
;-)

9/5/05 8:41 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Estaria molt bé que es fes allò que diu un comentari anònim de més amunt: Esquerra Republicana, sense la C. Ànim.
De tota manera em sap mal dir que, en contra del que diu el comentari anònim següent a l'altre, no sempre han demostrat la seva coherència. Mirau que ha passat a l'ajuntament de Vila i el paperet que està fent la seva regidora. Això s'ha d'arreglar

10/5/05 12:09 a. m.  
Anonymous Anònim said...

No sé quin problema teniu amb la regidora aquesta de Vila. Si no vaig errat porta una àrea amb molta feina però tan poc vistosa com Hisenda. Gairebé només se la pot veure en els debats de pressuposts, i em sembla recordar que cada vegada ha fotut unes grans repassades als dels PP.

10/5/05 12:44 a. m.  
Anonymous Anònim said...

És al.lucinant que a cada notícia que surt hi hagi d'haver algun comentari contra E-confidencial. Ni que siga pixant fora de test com amb això de Formentera.

10/5/05 10:57 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Pens que aquest nou partit, si ha de servir per alguna cosa, ha d'estar subjecte a una part de la societat, que es mostri manifestament desobedient a les "reglas del juego democrático", encetant-se en la societat un debat urgent i necessari sobre l'actual marc legal i jurídic (Constitució, Estatuts, UE...) i les seves arrels i conseqüències.
Si hi ha gent que crega en una autèntica sobirania i unitat popular davant les imposicions espanyoles i europees i alhora en aquest puntal electoralista, s'ha de saber desmarcar o tirar de ses orelles als representants dels partits, que vullguem o no arrosseguen certs vicis del "juego democrático".

10/5/05 2:43 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Estic d'acord amb tu jordier, ERC a Vila actua com si fos un més del PSOE. Per fer això no sé perquè estan dins el pacte

10/5/05 4:17 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Jordier, estigues tranquil i no fotis canya abans d'hora que ERC va votar a favor de l'aprovació INICIAL del Pla General a canvi del compromís escrit de l'alcalde d'aprovar un pla especial de protecció de ses Feixes en 6 mesos (i estic segur que aquest compromís els socialistes se l'haurien estalviat si haguessin pogut!).
D'això en fa 5 mesos i a l'hora de votar l'aprovació final del pla ja es sabrà si en Tarrés ha complit o no. Serà en aquell moment quan s'haurà de passar comptes. ENE la va cagar diguent que trencaria el Pacte si el PGOU quedava definitivament d'aquella manera i després trencant precipitadament. No espereu que ERC faci s'ase d'aquesta manera. És un partit més seriós.
Hi haurà pla especial o alguna cosa millor per ses Feixes (o les dos coses), o no hi haurà Pla General amb el suport d'ERC.

10/5/05 4:57 p. m.  
Anonymous Anònim said...

He dit que no hi haurà PGOU amb el suport d'Esquerra. Hi ha la possibilitat, crec que remota, que no hi hagi acord entre el partit i la regidora. Si fos així, ERC es podria desvincular del Pacte sense més trencadisses, perquè ella no és militant.
I si no hi hagués altre remei que rompre el Pacte es faria en el moment que no hi hagi marxa enrera. No com ENE que va fer el numeret per un PGOU que mai no s'arribarà a aprovar exactament com estava.

10/5/05 5:42 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Què trist que quan surt una notícia sobre un Partit a Formentera, el debat es converteixi en una disputa entre ERC i ENE.
Que trist és veure que dos partits amb un ideari similar, encara que amb formes diferents, es trenquin les banyes per un mateix cercle electoral.
Crec que l'aposta de Formentera va en sentit d'acabar amb aquestes disputes. El Partit de Formentera no és ENE, però tampoc és ERC. Pels rumors que jo he sentit serà un partit independent i insularista formenterer, sense lligams amb d'altres partits. Això sí amb vocació de Països Catalans. I d'això, crec que els eivissencs n'hauriem de prendre nota.

10/5/05 5:56 p. m.  
Anonymous Anònim said...

No és només un problema amb ses feixes o amb es PGOU. També és problema la progressiva castellanització de l'ajuntament de Vila sense que ERC digui res i el beneplàcid que ha donat perquè tombin Sa Graduada

10/5/05 5:59 p. m.  
Anonymous Anònim said...

ENE és un partit moribund, i els únics que tenen interès a parlar-ne són els dos o tres militants que li queden. Que per cert estàn obsessionats amb ERC i no podrien digerir que tengués èxit la seva estrategia amb el PGOU

I si voleu sebre perquè l'Ajuntament està més o menys castellanitzat, preguntau-ho als que han ostentat la regidoria de normalització lingüística des de 1999 fins avui: és a dir ENE.

10/5/05 6:13 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Els primers 4 anys de pacte a Vila hi havia regidoria de normalització linguistica i se va fer feina. Després el PSOE la va voler llevar d'enmig i així van les coses ara. A més, si només té voluntat normalitzadora una regidoria i les altres se neguen rotundament poca cosa se pot fer. Els d'ENE ja varen aguantar massa temps a l'ajuntament tapant-se el nas

10/5/05 6:48 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Jo, que m'ho miro des de fora, sempre havia pensat que ENE i ERC s'haurien d'unir, però després de veure que els d'ENE estan absolutament obsessionats criticant ERC començo a pensar que no. Millor que ERC faci camí pel seu compte, perquè amb aquesta gent segur que hi hauria trencadissa una hora o l'altra.

10/5/05 7:19 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Ja anam per 50 comentaris. Crec que amb aquesta notícia s'ha fet un rècord i hem guanyat a les notícies sobre l'Estelita.
Els d'ENE son com n'Agustinet: Donen la culpa a tothom dels seus fracasos electorals i no es miren el malic.

10/5/05 9:13 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Fa poc que sóc a Eivissa i pensava que ENE eran els "light" i ERC els radicals, però veig que és totalment al contrari. No entenc perquè ERC odia tant a ENE

10/5/05 10:20 p. m.  
Anonymous Anònim said...

e-nacionalista, L'únic que veig és que us ralleu molt amb els d'ENE i al menys no s'han baixat els pantalons com vosaltres. Al menys a Madrid foteu canya però el que és aquí a Eivissa, res de res.

10/5/05 11:03 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Als d'ERC almenys se'ls ha de reconeixer una cosa: fa 10 anys, dir-se Esquerrà, Republicà i Català era com a mínim molt agosarat a Eivissa (recordau els canvis de nom d'ENE?). Però quan gairebé ningú donava un duro per ells, han aguantat i ara, si no vaig equivocada, ja són la tercera força política de l'illa. Segur que alguna vegada s'hauran equivocat, però també estic segura que s'ho han hagut de currar molt.

10/5/05 11:42 p. m.  
Anonymous Anònim said...

ERC segur que no fa el ridícul quan envia un comunicat entre d'altres coses perquè no n'envia cap mai.
De totes formes i encara que sigui per fer-ho per molta gent independent amb inquietuds nacionalistes i ecologistes podrien arribar a entener-se algun dia

11/5/05 11:10 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Crec que t'equivoques eivissenc: L'Ajuntament va convocar comissions informatives divendres al migdia, pas previ al Ple, abans de l'assemblea d'ERC, que va ser divendres a la nit, cosa que va emprenyar molt a ERC i així ho va dir el propi Pep Prats a la SER aquella mateixa nit. Ja no havia marxa enrera. El PSOE va forçar el Ple abans de la decissió d'ERC i ENE, sabia que tenia els vots assegurats de tots els seus regidors.

11/5/05 7:50 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Som en Pep Prats. Ho sento, però no recordo haver dit el què deis que vaig dir a la SER aquell dia. Crec que només vaig fer declaracions al respecte dels acords de la reunió del nostre partit (tot allò de l'aprovació del pla especial de ses Feixes com a condició indispensable per votar favorablement l'aprovació INICIAL del PGOU). En Vicent Torres s'havia posat en contacte amb nosaltres per demanar-nos permís per convocar les comissions informatives, tot i deixant clar que de moment encara no convocava el ple, esperant el que decidiríem a la nostra reunió.

11/5/05 8:28 p. m.  
Anonymous Anònim said...

El que sé és que el PSOE va convocar el ple abans d'esperar l'assemblea d'ENE, ja convocada previament. A més, me consta que feia molts de dies que gaire bé tots els militants d'ENE tenien ja pensat votar en contra i que els va sebre molt de greu que ERC i EU votassin a favor del PGOU i en contra del que s'havia acordat en el programa electoral.
Arran d'això s'ha produit un evident allunyament entre els dos partits però que posant-hi bona voluntat per les dues parts se podria arreglar.

11/5/05 10:03 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Ho sent pero jo també vaig sentir per la SER les notícies a les 12 de la nit i el periodista va dir "Y la gota que ha colmado el vaso ha sido la convocatoria de las comisiones informativas para el próximo lunes sin saber todavia la decisión de la Asamblea de ERC". Més o menys. I després sortia Pep fent declaracions. No ho va dir ell pero sí el periodista que l'entrevistava amb la qual cosa supós que es devia basar en alguna informació.

12/5/05 10:13 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Em sembla que coneixeu poc ENE i els seus militants. La segona "e" de les seues sigles vol dir ecologista. Gairé bé tots els seus militants també ho són del GEN i per tant era impensable que votassin a favor del PGOU encara que fos inicialment.

12/5/05 4:32 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Eivissenc: El que no entenc idò és perquè, si les comissions informatives estaven convocades des de feia una setmana segons tú, com és que per la SER diguessin, a rel de les declaracions de Pep Prats d'ERC, que havien estat convocats el mateix divendres. Això està gravat i ho sentirem molts perquè va ser molt comentat el tó dur d'ERC després de l'Assemblea i el que va passar dies després.

Amb el que estic d'acord amb tú és amb el canvi de dia de l'Assemblea d'ENE perquè és cert que en un primer moment també era divendres i l'ajornaren a dilluns no sé perquè. Supós que per ser notícia o per saber abans què decidia ERC.

12/5/05 5:09 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Amics d'ENE i amics d'ERC:

Aquest espai era per parlar de Formentera, i la vostra histèria ha portat a desenes de missatges sobre les vostres desavinences.

Ni es PP ho faria millor per anul·lar es vot nacionalista a Eivissa: crear dues opcions que se porten a matar.

Per què no vos tancau a un local i ho arreglau, o vos matau, o dimitiu tots?

I mentrestant no vos aclariu, absteniu-vos de donar lliçons a Formentera, a vore quin dia a Eivissa es produeix una moció de censura CONTRA es PP a 1 ajuntament.

15/5/05 4:21 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Per presentar una moció de censura cal el suport de la meitat més un dels regidors. Com no busquem trànsfugues, no sé com vols que es presentin mocions de censura a Eivissa.

16/5/05 12:45 p. m.  

Afegeix un comentari

<< Home