Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

dilluns, de maig 23, 2005

Quantes llengües són cinc idiomes?

Un lector ens remet a una notícia publicada dijous passat per Diario de Ibiza, on es parlava del probable nou delegat de turisme a Eivissa i Formentera. La notícia destacava que la persona en qüestió, en José Luís Clapés, "es licenciado en Traducción e Interpretación y habla cinco idiomas". El text de la noticia després especificava que era traductor d'anglès i francès, i que "también habla italiano, catalán y un poco de alemán".
És possible que sigui un simple error, però és fàcil intuir que realment els comptes estan ben fets i que el problema és a una altra banda. Allò que crida l'atenció és que no es compti l'espanyol com a idioma. Si el que s'està dient és que un "idioma" equival a una llengua aliena, no s'entén per què s'esmenta el català. En definitiva, que s'està tractant (per part de qui ha fet el currículum o del periodista, això no ho podem saber) la llengua catalana com un mèrit, al mateix nivell que l'italià i "un poco de alemán". En canvi, pareix que es dóna per suposat que el castellà és la llengua normal dels eivissencs i que el català és una llengua addicional o optativa. Si no, seria més correcte dir que aquest senyor parla 6 llengües, o 4 idiomes.

8 Comments:

Anonymous Anònim said...

Ai, el subconscient traiciona qui ha dit aquesta frase dels 5 idiomes: l'afectat? Quina pena, així anam

23/5/05 10:16 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Per que et certifiquin el castellá no has de passar per davant d'un jurat de xirucaires i kumbaies... i pel catalá si..¿podría esser aixó?..;-)

23/5/05 11:27 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Legalment és impecable. S'única llengua imposada i obligatòria (per imperatiu constitucional) és es castellà. Així que és s'única que es pot donar per suposada.

23/5/05 12:02 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Doncs ja ho teniu: Coneix cinc llengues que no tendría cap punyetera obligació legal de coneixer....; contents? Per altra banda no hi ha desenvolupament adequat del cervell humá sense llenguatge, o sia que se'n ha de saber almenys una ( que pot o o no esser exigible legalment)Nogensmenys l'obligatorietat legal no es garantía de l'anterior...

23/5/05 2:52 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Cony, i a jo que sempre m'havien fet creure que la llengua imposada era la nostra, la catalana...

Prou imposició del castellà! Ha de ser optatiu a les escoles. Bilinguisme sí!

23/5/05 4:23 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Vaja una llumenera aquest al·lot que han contractat!! Un bon aparato que estava al Consell informant sobre el Centre Balears Europa i que va anar a Brussel·les becat (com altres cents).
he vist que, en tornar, li han deixat explicar la seua experiència a l'auditori davant de l'Escola de Turisme, com si fos una estrella. Sabeu en quina llengua explicà la seua experiència de becari...? En...que ahce más fino.

23/5/05 5:32 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Com tothom sap, cinc idiomes són una sola llengua... que serveix per llepar!

24/5/05 3:00 p. m.  
Anonymous Anònim said...

prene-us una til.leta que esteu molt nerviosos..., encara que potser us empitjori el color verd...

24/5/05 5:16 p. m.  

Afegeix un comentari

<< Home