Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

dijous, d’abril 28, 2005

La caça de bruixes contra els arqueòlegs

La forma en què es va fer públic que el Consell ha autoritzat la destrucció de les restes arqueològiques trobades a les obres del segon cinturó no ha fet cap gràcia al Conseller de Patrimoni. En una nova mostra del seu tarannà, Joan Marí Tur convidava dilluns els arqueòlegs a abandonar la seua feina si no estaven d'acord amb les seues decisions, tot i que cap d'ells té res a veure amb la filtració dels informes.
Val a dir que el seguiment arqueològic de les obres, que va demanar la pròpia CIOTUPHA i estava al pressupost, va començar amb més d'un mes de retard i perquè es va denunciar la destrucció d'una cisterna púnico-romana que el propi conseller havia intentat vendre al Diari com que l'havien trobat.
El que no ha dit la premsa és que a l'acta de la ponència tècnica es parla de l'informe dels arqueòlegs però no es reprodueix i en canvi sí que es reprodueix el de Joan Ramon que beneeix la destrucció de la única necròpoli rural romana excavada que existia a les Pitiüses. La qual cosa està relacionada amb el fet que, digui el que digui el conseller, no hi ha cap precedent d'unes restes arqueòlogiques destruïdes contra el parer dels tècnics que dirigien les excavacions.
Per cert que els col·legues de professió de Joan Ramon no creuen que el fet d'haver aprovat la destrucció del patrimoni arqueològic durant anys el faci mereixedor del premi que ha rebut recentment. De fet, la distinció ha sentat molt malament entre alguns arqueòlegs, diversos dels quals havien estat marginats per la xarxa clientelar que l'arquitecte del Consell controlava. La situació sembla que només es va corregir breument durant el govern del Pacte, però ara tot torna a ser bàsicament igual.


Foto del jaciment que ja ha estat arrassat

9 Comments:

Anonymous Anònim said...

Ja era hora que algú destapàs aquest altre tema tabú, el dels arqueòlegs. En Joan Ramon, a banda de gaudir d'una posició privilegiada durant anys, ara s'està cobrint de glòria. No sé amb quina cara mirarà als seus col·legues de professió a partir d'ara.

Pel que fa a la destrucció sistemàtica de patrimoni, ja seria hora que algú presentàs denúncia als jutjats. Fins i tot es podria formar algun tipus de plataforma o associació per la defensa del nostre patrimoni (i que podria unir forces amb la plataforma antiautopistes per fer actes conjunts i obtenir recolzament de cara a accions legals). És només una idea.

28/4/05 8:15 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Un apunt: el peu d efoto ha de dir "jaciment destruït", no que "es destruirà". Com si estessin per perdre el temps aquests.

28/4/05 9:04 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Un apunt: el peu de foto ha de dir "jaciment destruït", no que "es destruirà". Com si estessin per perdre el temps aquests.

28/4/05 9:06 a. m.  
Anonymous Anònim said...

El conseller va dir que si els arqueòlegs discrepaven del Consell podien anar-se'n pero és al revés: qui discrepa dels arqueòlegs és el Consell. No hauria d'agrair als tècnics la seva cura pel nostre patrimoni tot un conseller de la cosa, en lloc de criminalitzar-los?

28/4/05 10:19 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Fa ja uns dos anys vaig anar a veure en Joan Ramon per fer-li saber que estaven a punt de carregar-se l'únic molí de vent del municípi de Sant Jordi (no ho confonem amb els anomenats "de bomba" que servien per treure aigua com el d'en Matutes).
La seva resposta va ser que "anaven molt carregats de feina i no tenia temps d'ocupar-se'n". Avui dia el molí l'han convertit en un apartamentet privat. El molí el pot veure qualsevol que vagi a Sant Jordi i a l'alçada de cas Barber (on hi ha el Diskont) a l'avinguda Vicent Serra i Orvai miri cap a llevant.

28/4/05 7:26 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Aquesta és la queixa de molts arqueòlegs i altres tècnics. Anaven amb temes similars i tenien la mateixa resposta. Ni es molestava a comunicar-ho a ningú. Sempre ha volgut monopolitzar l'informació i només excavar ell. Si no, s'estimava més que s'ho carregassin, com ha passat ara amb aquesta necròpolis.

29/4/05 12:46 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Mientras ayer las máquinas culminaban la destrucción de la necrópolis, los técnicos de patrimonio, en lugar de estar trabajando por el patrimonio que es para lo que les pagamos todos, estaban arropando con su presencia en el pleno a los del PP. El inefable Joan Ramon se atrevió incluso a aplaudir a Palau. ¿Que podemos esperar de funcionarios asi?

29/4/05 10:47 a. m.  
Anonymous Anònim said...

¿Donde esta ahora toda esa gente, antaño taaan preocupada por el patrimonio? ¿Tienen miedo de que si abren la boca se les acabará el chollo de las becas de investigación y demás canongias? Contra el Pacto se vivia mejor, ¿verdad?

1/5/05 11:03 a. m.  
Anonymous Anònim said...

On van a ser home¡ Llepant el cul a Botja perquè lis doni alguna coseta i després posant-lo a parir per darrere per fer veure que son progres i els espanta el que està fent amb el patrimoni.

1/5/05 1:39 p. m.  

Afegeix un comentari

<< Home