Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

dilluns, d’octubre 04, 2004

Més "curiositats" sobre Matutes i els diaris

Fa cosa d'un mes la Cadena Ser va informar a nivell estatal del que pareix un altre escàndol sobre la relació entre el PTI i el Grup Matutes. A nivell dels diaris locals, però, no va tenir ressò més enllà d'un breu a Diario de Ibiza. Un informador ens crida l'atenció sobre el fet que tot i ser una notícia d'abans que Eivissa Confidencial començàs a caminar, corrobora els rumors que vàrem reproduir en aquesta web.
En efecte, des d'un punt de vista periodístic és difícil d'explicar perquè la notícia va merèixer el mateix espai a Diario Córdoba que a Diario de Ibiza.

7 Comments:

Anonymous Anònim said...

És curiosa la ‘fiscalització per l’esquerra’ a la que es sotmet a l’únic mitjà de línia editorial progressista (juntament amb la Cadena Ser) de les Pitiüses. Com a oient de ràdio, lector de premsa i aficionat a tot el que té a vore amb la política local des de fa dècades, crec que aquest judici de valor està totalment fora de lloc i demostra que els polítics i periodistes que esteu darrera aquest confidencial teniu un ‘mal perdre’ quan els vostres arguments no són tractats com espereu i, permeteu-me, esteu bastant ‘malcriats’ amb el tractament que us han ofert, històricament, els mitjans. En aquest cas concret que comenteu, i pel que he llegit, crec que Diario de Ibiza va actuar, des d’un punt de vista periodístic, de forma impecable.

La denúncia que va fer Miquel Ramon a la Ser parlava d’una empresa, Marina de San Antonio, creada pel Grup Matutes abans que es fes públic el PTI. L’argument de l’escàndol era que les empreses de l’ex ministre s’havien posat per feina per que coneixien que el PTI permetria ports esportius a tot arreu de l’illa i, efectivament, l’objecte social de l’empresa era la “promoció de ports esportius”.

El dia següent, el Diari es feia ressó de la denúncia de Miquel Ramon a una de les primeres planes però en un espai petit. I el Diari contrastava la informació amb un “empleat” del Grup (que m’agradaria saber qui és, però això és una altra història). Aquest informava que l’empresa, efectivament, existeix, i que el seu objecte és exclusivament el Port Esportiu de ses Variades, de tots conegut i del que es parla des que el PP va tornar a guanyar les eleccions.

Això, entenc jo, desinfla totalment la teoria de la “informació privilegiada”. Tothom sap que allí el Grup Matutes vol fer un port esportiu. Altra cosa hagués set que Marina de San Antonio Abad tengués interessos a Roca Llisa, Es Viver o Port des Torrent, entre altres llocs on el PTI preveu la ubicació de ports esportius, però, fins ara, no és el cas, i per tant, l’arrel de la denúncia de Miquel Ramon (que la data de creació de l’empresa demostrava “informació privilegiada”), des d’un punt de vista periodístic, era un globus desinflat. Podem pensar que el PTI està fet als despatxos de vàries empreses (i el Diari n’ha donat alguns exemples), però el cas concret de Marina de San Antonio Abad no deixa de ser una curiositat, mai un escàndol de proporcions nacionals.

5/10/04 3:41 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Home, jo diria que sí és escandalòs que una consellera i família montin una empresa per fer un port esportiu a un lloc on el planejament no ho permet i que, unes setmanes després, l'esmentada consellera voti a favor d'un canvi normatiu que ja fa possible aquest projecte. Això, si no és tràfic d'influències, com a mínim està lleig, molt lleig.
Mentre no hi hagi una separació clara entre el poder econòmic i el poder polític les institucions no podran ser justes ni vetllar per l'interès general, estaran, senzillament per, repartir favors.

5/10/04 5:06 p. m.  
Anonymous Anònim said...

jo he vist personalment com a les oficines del Diari trucava en Matutes mateix i tothom es posava "firmes", començant per en Joan Serra que ho deixava tot per posar-se al telèfon tot d'una.

5/10/04 7:18 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

5/10/04 7:18 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

D’entrada, dir que ens interessa que hi hagi moltes reaccions i comentaris al què publicam, com més millor. Dit això, s’han de fer un parell de puntualitzacions:

- És difícil entendre l’aplicació que fas del concepte de “fiscalització per l’esquerra”. Això es diu que és el que fan els partits minoritaris d’esquerra amb el PSOE. Però si el que vols dir és que Eivissa Confidencial és a Diario de Ibiza el que IU és al PSOE, crec que t’equivoques. Almenys en el que fa a l’equiparació d’aquesta pàgina amb uns determinats partits.
- Si la premissa és que la Ser i el Diario són dos mitjans progressistes, estàs dient que la diferència en cobertura de la notícia és només una qüestió de rigor professional? Aquí el que ens va cridar l’atenció (i seguim pensant que és interessant) fou la diferència en cobertura de dos mitjans entre els quals no hi ha diferències polítiques substancials.
- Evidentment el nostre objectiu fundacional és publicar allò que no surt als principals mitjans, amb la qual cosa la “fiscalització” de Diario de Ibiza i els altres mitjans no hauria de sorprendre ningú. Si aquest diari té una tirada tres vegades superior al segon, lògicament té tres vegades més interès.
- El tema no és necessàriament si hi havia o no informació privilegiada. Com es diu més amunt, allò que es denunciava era la constitució d’una empresa amb un objecte social no permès per la normativa urbanística abans de canviar-se la normativa amb els vots d’una persona amb interès personal directe o indirecte. I, si més no, costa de veure quina diferència hi ha entre aquesta informació i les que va publicar Diario de Ibiza durant el més d’agost sobre els interessos empresarials/familars de na Stella i la seua relació amb el PTI.

5/10/04 9:04 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Sí, home, el diari és el PSOE i criticant-lo les esquerres fan el joc al PP. Ja coneixem aquesta lógica tan perversa.

5/10/04 10:07 p. m.  
Anonymous Anònim said...

El meu primer comentari, que obre aquesta ronda de comentaris, només pretenia respondre a la pregunta "des d'un punt de vista periodístic és difícil d'explicar perquè la notícia va merèixer el mateix espai a Diario de Córdoba que a Diario de Ibiza". En altres casos, la diferencia de tractament pot ser, simplement, una diferència de criteri, cosa que garanteix la pluralitat informativa i que Eivissa Confidencial, amb el seu criteri propi i diferenciat, ha contribuit a ampliar.
Però en aquest cas, com a lector, repeteixo que em quedo amb la idea de que donar-li tractament d'escàndol a nivell nacional em va causar estupor després de veure que l'empresa creada era per fer el port esportiu de ses Variades i que la primera tesi de Ramon s'esvaïa: la informació privilegiada no va existir. Passen molts altres escàndols aquí que farien sortir els colors als polítics del PP aquí si sortíssin als mitjans nacionals.

Per tant, sí, crec que va ser una manca de rigor.
L'escàndol majúscul va tenir lloc al Parlament Balear, quan, en la llei d'acompanyament dels pressupostos es va fer una modificació aposta per permetre-ho (entre altres normes a la carta).
No ho considereu un atac, sino una argumentació cap a una informació que considero erròniament tractada en el vostre confidencial.

8/10/04 2:16 p. m.  

Afegeix un comentari

<< Home