Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

dijous, de gener 13, 2005

ENE trasllada la seua crisi al Pacte

La decisió d'ENE de trencar el Pacte ha agafat per sorpresa la resta de partits, que no esperaven aquest desenllaç tan aviat. De fet, alguns recorden que al seu moment varen dir que trencarien el Pacte si no aconseguien modificacions significatives del PGOU de Vila abans de la seua aprovació definitiva, un tràmit que difícilment es farà a curt termini.
Les reaccions, en tot cas, no han estat negatives. D'una banda, en sectors del PSOE partidaris de trencar el Pacte diuen que hi havia certa satisfacció, per haver aconseguit l'objectiu sense fer el primer pas. I de l'altra, Esquerra Unida i ERC han preferit mantenir-se en un discret segon pla. En tot cas, els socialistes s'han pogut relaxar, doncs es preveien reunions internes difícils per aquesta setmana, precisament per debatre la crisi causada per la substitució de Fanny Tur i la seua proposta de rompre el Pacte.
El paper d'Enric Ribes
Darrera el pronunciament d'ENE, segons sembla, hi ha més raons internes que no desavinences noves amb els socis progressistes. En concret, diuen que l'ex-secretari general, Enric Ribes, ha pressionat fortament per aconseguir el trencament del Pacte i/o l'expulsió de Leopold Llombart, amenaçant amb donar-se de baixa del partit en cas contrari. Algunes persones atribueixen el trencament a la voluntat d'avançar-se al PSOE (que es rumorejava que podia decidir la ruptura de forma imminent) per tal de guanyar punts entre els sectors contraris a la continuïtat del Pacte, però cap font d'ENE ho ha confirmat.
En qualsevol cas, l'efecte de tot plegat ha estat el de traslladar la pròpia crisi pel "cas Llombart" al conjunt del Pacte. Una crisi definitiva que pocs lamenten, perquè finalment podria contribuir a clarificar l'incert i complicat escenari polític de cara al 2007. En tot cas, el tema del regidor rebel de la formació econacionalista ha donat un nou gir després que Llombart ha comunicat aquest dimecres la seua baixa com a membre d'ENE i l'ajornament sine die de la seua dimissió com a regidor.