Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

divendres, de març 11, 2005

La inexistent comunitat balear, en els detalls

Només és una anècdota però serveix perfectament per il·lustrar la falta de referents compartits dels ciutadans de les diferents illes. Resulta que el Consell d'Eivissa i Formentera fa cada any unes agendes per regalar, que almenys enguany es veu d'un quilòmetre lluny que són fetes i pensades a Mallorca. Sobretot en la selecció de dates significatives que es marquen al calendari. Per exemple, recull el naixement d'escriptors "balears" però el 10 de gener s'oblida que va nèixer Marià Villangómez (1913). També es destaca la Diada de Menorca (17 de gener), però s'obvia la d'Eivissa (8 d'agost). En canvi, després destaca dates que no tenen cap sentit com la data de la inauguració de la seu de la Creu Roja d'Eivissa.
L'agenda també demostra estar feta des d'un punt de vista polític molt concret. Per exemple, destaca la data que el PP va guanyar les eleccions espanyoles (1996) i no destaca el primer canvi polític balear (1999). I llavors la declaració de Ses Salines com a ANEI (PP) però no la seua declaració com a Parc Natural (Pacte). Nota a part mereixen els patrons d'Eivissa (dies de Santa Maria i Sant Ciriac): el més important que va passar aquells dies resulta ser una recollida de donatius a favor de l'Alzamiento i l'arribada d'un destructor de l'exèrcit feixista per "recuperar les Pitiüses".
Pel que fa a Formentera, cap referència a la data del repoblament, tot i que aquell dia no hi ha cap efemèride. La primera de l'any que mereix ser destacada, segons ells, seria la incursió dels "moros" a l'illa (1404).