Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

dimarts, de febrer 08, 2005

Els problemes d'Ávila amb la UNESCO

Efectivament, això és Eivissa Confidencial, encara que la foto siga de la Plaza de Santa Teresa d'Ávila. L'interès del tema és que la plaça forma part de l'àrea declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La remodelació d'aquest espai ha generat molta polèmica, fins al punt que el Comitè de Patrimoni Mundial va obrir un expedient i ha tractat el tema almenys dues vegades. Com es pot veure en aquesta pàgina, el Comitè de la UNESCO va amonestar l'Estat espanyol i va demanar que es reconsideràs el projecte. Una de les queixes és que no varen informar la UNESCO del projecte amb caràcter previ, tal i com és preceptiu. Actualment s'està a l'espera que es faci una avaluació sobre l'estat de conservació del conjunt monumental per prendre una decisió a la reunió d'enguany.
En el cas d'Eivissa, es tem que el PGOU pugui causar problemes semblants. La Declaració de Patrimoni de la Humanitat inclou Ses Feixes dins la franja de protecció, i l'informe oficial de l'entitat consultiva hi fa diverses referències elogioses. De fet, s'estranya que no s'hagin inclòs plenament dins els béns objecte de la Declaració. També afirma literalment que "L'Ajuntament està decidit a resistir la pressió de l'especulació, que podria afectar l'àrea de Ses Feixes". Desconeixem si ningú ha posat en coneixement de la UNESCO el projecte del PGOU per a la zona humida.


Edifici de Moneo a la Plaza Santa Teresa d'Ávila

5 Comments:

Blogger Eivissa Confidencial said...

Sobre el que diu emprenyo:

L'informe al que feim referència (veure enllaç) és d'ICOMOS, no d'experts de l'Ajuntament. Aquesta entitat és la que fa els informes per a la UNESCO abans de decidir si donar o no la distinció de Patrimoni de la Humanitat, i el que citam és l'informe oficial.

http://whc.unesco.org/pg.cfm?cid=168

Els informes no són estrictament vinculants, però aquí podeu veure que pràcticament mai no s'aprova cap declaració amb l'informe desfavorable d'ICOMOS. També ens crida l'atenció el fet que del cas d'Eivissa es destaca el valor de Ses Feixes per damunt de la resta:

http://whc.unesco.org/documents/publi_wh_papers_06_en.pdf

8/2/05 4:04 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

No és cosa nostra aclarir discussions entre els nostres lectors, però en defensa de la informació publicada hem de dir el següent:

1. Les actes de la reunió que va declarar Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat no citen Ses Feixes perquè no citen cap bé en concret.

2. L'informe oficial que cita ses Fexies es refereix al dossier presentat per l'Estat espanyol amb la sol·licitud. No coneixem cap altre document de la UNESCO on es relacionin detalladament els béns inclosos en la declaració.

8/2/05 11:37 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

És cert això que dius, emprenyo.

El que volíem explicar és que no hi ha una relació exhaustiva dels béns concrets, com per exemple aquí:

http://www.ceph.es/catala/index_cat.html

Tampoc es fa la delimitació de la zona de protecció que és on s'inclou ses Feixes.

9/2/05 9:31 a. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

Maria del Pilar:

El text que aprova la Declaració no conté la llista dels béns afectats per la mateixa. Dir que no cita ses Feixes no prova res, com ja hem comentat.

10/2/05 2:12 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

Quedam en què és cert que se citen els béns que tú dius, però no que hi hagi la llista completa dels llocs protegits.

Quin és el problema?

10/2/05 2:30 p. m.  

Afegeix un comentari

<< Home