Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

dimecres, d’agost 03, 2005

L’ADN, el racisme i la Universitat

És fàcil imaginar-se l’escàndol que es muntaria si algú, des d’una tribuna pública, argumentàs que els xuetes, els mallorquins d’origen jueu, no són mallorquins. Si a més a més la base principal de l’argumentació fos un estudi d’història genètica, és possible que li caigués una querella per incitació al racisme i l’antisemitisme. En canvi, a Eivissa es pot barrejar genètica i identitat sense que pràcticament ningú ho trobi estrany, especialment si es fa per anticatalanisme.
A dies de l’aniversari de la Conquesta Catalana de 1235, Mariano Planells hi torna. El columnista oficial de Diario de Ibiza afirmava “El ADN de los ibicencos no tiene casi nada que ver con los mallorquines ni, muchísimo menos, con los catalanes” i “Los ibicencos conservan poco rastro de unos hasta hoy proclamados orígenes catalanes”, tot això en base al mateix estudi genètic que diu que els xuetes tenen un ADN diferent de la resta de mallorquins.
Eivissa Confidencial ha trobat un resum divulgatiu de la tan celebrada investigació fet per la pròpia UIB. Com es pot comprovar fàcilment, l’estudi no diu que l’ADN eivissenc tengui menys a veure amb el de catalans que amb el de mallorquins. Això s’ho inventa el columnista. A més, tampoc afirma que s’hagi demostrat que l’ADN eivissenc té relació directa amb els fenicis. Simplement diu que “diverses hipòtesis podrien explicar la deriva genètica” eivissenca, i que la presència “base genètica cartaginesa” és la hipotèsi preferida dels autors de l’estudi, encara que només un estudi de l’ADN fòssil en bon estat de restes cartagineses podria confirmar-la.
Hem trobat un bloc que comenta aquest estudi genètic de la UIB en relació amb els estudis històrics. La seua conclusió és que les dades genètiques no desmenteixen les visions històriques, sinó que les reafirmen i complementen. En tot cas, ens atrevim a dir que sense Conquesta Catalana, avui aquest bloc no estaria escrit en català.