Aquesta pàgina ja no s'actualitza. Ara som a http://www.eivissaconfidencial.com

divendres, de setembre 10, 2004

La ignorància d'alguns periodistes

Una nota de Diario de Ibiza que comenta les dades d'ocupació del mes de juliol se sorprèn pel fet que hi hagi "Más turistas y menos ocupación legal" y diu literalment que "parece no tener sentido que con más turistas haya menos plazas ocupadas". Aquesta "incongruencia" donaria la raó als hotelers, que donen la culpa a l'oferta ilegal. Curiosament, a la mateixa pàgina del diari hi ha les dades de l'aeroport que donen una explicació mólt més raonable: al mes de juliol varen venir més italians que alemanys. També (encara que amb menys relleu) es relata que el passatgers procedents d'altres llocs de l'Estat són els que més han crescut.
El que hom hauria d'explicar a la persona que ha redactat la informació és que l'ocupació no és funció directa del nombre de passatgers de l'aeroport, sinó que és necessari incloure l'estada mitjana a l'equació.

És fàcil d'explicar: posem per cas que els alemanys (que baixen un 12%) estiguessen a Eivissa una mitjana de 10 dies i els italians (un 24,5% més) només 6. No en farien falta més per tenir els hotels plens el mateix temps? I si una part dels turistes de la resta de l'Estat (un 25% més) vénen només un cap de setmana per aprofitar les ofertes de Vueling, quina "incongruència" és que els hotels estiguen mig buits entre setmana?


No és mal de veure quin interès poden tenir els hotelers en donar la culpa a l'oferta il·legal. En el seu cas, és fan venir bé les dades fora de context per interessos particulars. En el cas del diari, és més probable és que siga pura ignorància.

7 Comments:

Anonymous Anònim said...

La covardia d'altres, que no s'atreveixen a firmar el que escriuen. No es als periodistes a qui teniu que atacar.

29/9/04 2:55 p. m.  
Anonymous Anònim said...

S'estava parlant de coneixement o ignorància, no de covardia o valentia. Alguns s'haurien d'agafar millor les crítiques constructives i apendre dels errors.

29/9/04 9:03 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

L'anonimat de les fonts és consubstancial al tipus d'informacions que surten aquí. En un lloc tan petit com Eivissa, a més, pensam que l'anonimat de les fonts només es pot garantir totalment si els responsables del mitjà són també anònims.

29/9/04 9:10 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

Sobre els periodistes, ja vàrem deixar clar que no volíem que això fos una salsa rosa del gremi. Però si aquí es publiquen coses que els mitjans convencionals no volen o no s'atreveixen a publicar, lamentant-ho molt, pot ser que persones o mitjans concrets quedin en evidència. De la mateixa manera, si algun col·lega es dedica a reproduir acríticament el discurs dels poders fàctics, és inevitable que la denúncia del discurs esquiti el missatger.

29/9/04 9:17 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Quan firmes una notícia amb el teu nom no pots posar el que penses (això correspon a la secció d'opinió) si no el que et diuen. Potser si també ens amagàssim a la covardia de l'anonimat diríem moltes més coses. Per cert, als que firmam amb nom i cognoms ens pot caure una demanda per inventar-mos les notícies.

2/10/04 1:09 p. m.  
Blogger Eivissa Confidencial said...

No tenim cap problema en reconèixer que el titular que encapçala aquesta pàgina és desafortunat. Però el tema de fons no el veim igual. Si sabeu coses que no us deixen publicar per interessos o pressions (polítiques, econòmiques, personals) podeu fer dos coses: acotar el cap i callar o publicar-ho a Internet, a un lloc com Eivissa Confidencial. Internet és l'eina que ens permet rompre el control sobre els fluxos d'informació que exerceixen els poders fàctics, i això és el que volem fer.
A més, a diferència dels mitjans tradicionals, qualsevol pot reaccionar donant la seua opinió o corregint el que aquí es diu pràcticament en pla d'igualtat amb nosaltres. I en tot cas, l'anonimat no ens eximeix de dir la veritat ni ens protegeix contra les demandes. Un jutge ens pot treure de l'anonimat en cinc minuts si fotem la pata.

2/10/04 2:49 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Tu no donis pistes, home. Passa dels atacs de banyes d'alguns/es

6/10/04 4:04 p. m.  

Afegeix un comentari

<< Home